Strona Główna Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.
Dawniej niepije.net

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
mam pokusy jak RADZĘ SOBIE
Autor Wiadomość
mkucharski244

Wysłany: Wto Lut 04, 2014 14:14   mam pokusy jak RADZĘ SOBIE

mam na imie Mirek jestem alkoholikiem nie piję 2 lata widzę na co dzień alkohol i uzależnienie są takie chwile że napił bym się piwa wiem że mi nie wolno bo jestem uzależniony wtedy proszę swoją siłę wyższą o wsparcie i otrzymuje je proszę o podzielenie się własymi doświadczeniami

mkucharski244

Wysłany: Wto Lut 04, 2014 14:15   

proszę o sugestie

Mietek 
Mietek

Wysłany: Wto Lut 04, 2014 20:23   

Witaj Mirku na forum <czesc> Ja też jestem alkoholikiem
mkucharski244 napisał/a:
proszę o sugestie

Nie pijesz dwa lata, może być tak że uśpiona obsesja picia jeszcze nie została do końca uśpiona. Jeszcze się odzywa.
Jeśli o mnie chodzi, od wielu już lat zawzięcie stosuję program 24 godz. To naprawdę działa, uczęszczam na mityngi, stosuję program 12 kroków.
Bardzo, ale to bardzo rzadko bywam na imprezach, gdzie podawany jest alkohol. Przez ponad 22 lata abstynencji, byłem raptem na czterech weselach. Natomiast do swojego ojca, nawet na jego imieniny, chodzę wtedy kiedy wiem że nie będzie innych gości.
Aczkolwiek wszyscy w mojej rodzinie wiedzą o moim problemie, mój brat nawet ze mną trzeźwieje, to jednak od takich imprez staram się być z daleka.
Ponadto, swego czasu bardzo mocno popracowałem sobie nad pierwszymi krokami, Programu AA. Kroki 1-4 przerobiłem nawet dwukrotnie. Nad resztą Programu, ponad cztery lata pracowałem ze sponsorem. Zmarł, nie szukałem drugiego, zresztą dziś jako sponsora traktuję całą Wspólnotę AA. Na mityngi, jak wspomniałem powyżej, uczęszczam do dziś, chociaż czasem brak mi nawet ochoty ze względu na zawodowe zmęczenie.

Napisz może coś więcej o sobie, o tym co dziś, wtedy będzie łatwiej coś konkretnego wyklikać.

Pozdrawiam i powodzenia życzę
<czesc>

mkucharski244

Wysłany: Wto Lut 04, 2014 23:03   

ja już nie walczę bo ja wiem ze jestem alkoholikiem ty Mieciu już jesteś weteranem masz staż mówisz konkrety ostatnio jak byłem na zakupach klient kupował piwo i nie wiem dlaczego pomyślałem tego piwa nie piłem nigdy nie mam takich pokus a jednak złapałem się na haczyk własnej słabości ja natomiast bardzo lubię czekoladę i teraz jak nie piję często kupuje tabliczkę i mam przy sobie moje myśli są czyste nie w oparach jak przedtem mam rodzinę żonę którą kocham oraz troje wspaniałych chłopców synów warto żyć w zgodzie ze swoim sumieniem akceptować siebie takim jakim jestem dziekuję za zainteresowanie

azull 
Administrator
Moderator

Wysłany: Śro Lut 05, 2014 11:22   

Witaj Mirku na forum. Mam również trzech synów w różnym wieku. 22, 12 i 2,5 roku. Za tydzień spotkamy się wszyscy na wspólnych nartach. Cieszę się z tego powodu, gdyż najstarszy mieszka już na swoim i spotkania z braćmi bywają już dość rzadkie. Kiedy piłem, w ogóle nie myślałem w tych kategoriach, Podstawowym kryterium spędzania wolnego czasu, była łatwość dostępu do alkoholu na wyjazdach. Nie przyszłoby mi do głowy jechać do Norwegi, gdzie ceny alkoholu przyprawiają o dosłowny zawrót głowy. Ale to nie jest już mój problem. Ja dziś nie piję. Uczęszczam regularnie na mitingi AA. mam sponsora z którym pracuję nad programem 12 kroków. Czas wolny wypełniają mi rozmaite zajęcia, również sportowe. Nauczyłem się jeżdzić na nartach w wieku 45 lat, ciągle doskonalę swoje umiejętności pływackie, polubiłem jazdę na rowerze. Dwa lata temu obniżyłem masę swojego ciała o ponad 20 kg i tą wagę utrzymuję do dziś. Nie pozostawiam sobie żadnego marginesu na pytania, co by było, gdybym do obiadu wypił lampkę czerwonego wina, bądź w letni upalny dzień próbował przepłukać gardełko schłodzonym piwkiem z gęstą pianką na dwa palce... Dziś po ponad 4 latach wiem jak bardzo jestem bezsilny wobec alkoholu.. każdego dnia uczę się nowego życia, głównie żeby czerpać z niego radość, bo samo to że nie pije już mi nie wystarcza...

Pogody Ducha Azull alkoholik

PS. Wszyscy leżymy w rynsztoku, ale niektórzy sięgają po gwiazdy.
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Halinka 
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy
Wysłany: Śro Lut 05, 2014 13:32   

mkucharski244 napisał/a:
wiem że mi nie wolno bo jestem uzależniony

Dopóki będziesz mieć takie myślenie, to będziesz mieć problemy.
Przecież wolno Ci pić, nikt tego nie może Ci zabronić, chodzi o to, żebyś TY sam nie chciał pić i wtedy już jest inaczej.
Taka zamian słów , niby nic, ale przeskok z nie mogę na nie chcę to ważny krok w trzeźwieniu.

Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM

mkucharski244

Wysłany: Śro Lut 05, 2014 19:50   

dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem azul dzięki za wsparcie Halinka mądre słowa właśnie tak postępuje nie piję bo nie chcę pić i wracac do przeszłości pozdrawiam wszystkich

azull 
Administrator
Moderator

Wysłany: Śro Lip 30, 2014 09:44   

Cześć Mirosław, co u Ciebie. Ja dziś nie piję, a Ty?

pozdro A

PS. Wszyscy leżymy w rynsztoku, ale niektórzy sięgają po gwiazdy.
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Franiu 
Moderator

Wysłany: Czw Lip 31, 2014 06:46   

mkucharski244,

Witaj na forum.

mkucharski244

Wysłany: Pią Sie 01, 2014 21:39   

Franiu napisał/a:
mkucharski244,

Witaj na forum.
same nudy nic do oclenia

jacek78 
gadzet

Wysłany: Sob Sie 02, 2014 00:23   

mkucharski244,
Ja rownież witam <czesc>

"Wszyscy wiedzą,że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on to właśnie robi"
Albert Einstein

Halinka 
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy
Wysłany: Śro Sie 06, 2014 11:46   

mkucharski244 napisał/a:
same nudy nic do oclenia

Możesz to przybliżyć ?

Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM

Odpowiedz do tematu