Cześć Wszystkim razem i każdemu z osobna :) |
Autor |
Wiadomość |
aniawalia
|
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 16:50 Cześć Wszystkim razem i każdemu z osobna :)
|
|
|
Nareszcie stukam coś w tym kwadraciku poniżej innych wypowiedzi. Sądziłam że to takie trudne, wręcz niewykonalne. A przecież nie boli i idzie całkiem gładko:)
Mam na imię Ania ,jestem DDA i współuzależniona. Pogubiłam się w labiryncie życia i od dawna nie mogę wyjść na prostą ale głęboko wierzę ,że przy pomocy innych ludzi uda mi się odnalezć właściwy trop i wytrwale podąrzać drogą do zdrowia:)i właśnie dlatego tu jestem i być zamierzam :) |
|
|
|
 |
bacha
Basia
Pomogła: 13 razy Wiek: 65 Dołączyła: 24 Mar 2010 Posty: 3204 Skąd: W-m
|
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 16:54
|
|
|
Witaj Aniawalia
Jestem Basia współuzależniona i DDA.Witam Cię na forum .
Oczywiscie ze nie boli spokojnie się rozejrzyj ,poczytaj i pytaj ile tyko wejdzie.
Mozesz równiez napisac cos o sobie jesli mozesz |
_________________ Basia
http://www.youtube.com/wa...ture=plpp_video |
|
|
|
 |
jacek78
gadzet

Pomógł: 14 razy Wiek: 47 Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 4449 Skąd: Skawina
|
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 17:04
|
|
|
aniawalia napisał/a: | ale głęboko wierzę ,że przy pomocy innych ludzi uda mi się odnalezć właściwy trop i wytrwale podąrzać drogą do zdrowia:)i właśnie dlatego tu jestem i być zamierzam :) |
Ja też tak kiedyś wierzyłem i nie żałuje Dzięki innym jestem tu i jestem trzeźwy
Witam na forum -Jacek alkoholik |
_________________ Jacek AA
"Wszyscy wiedzą,że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on to właśnie robi"
Albert Einstein |
|
|
|
 |
dancia

|
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 17:28
|
|
|
aniawalia witam cię serdecznie na Naszym forum
jestem Danka, DDA i współuzależniona. Dobrze, że tu trafiłaś, tu na pewno znajdziesz wsparcie |
_________________ "Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi" Jan Paweł II |
|
|
|
 |
bodziu
Bloger

|
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 17:53
|
|
|
Cześć aniawalia |
_________________ " nigdy nie wzniesiesz się ponad to, czemu nie chcesz spojrzeć w oczy" |
|
|
|
 |
Franiu
Moderator

Pomógł: 8 razy Wiek: 73 Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 2768 Skąd: D.G.
|
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 22:04
|
|
|
aniawalia napisał/a: | właśnie dlatego tu jestem i być zamierzam |
Witaj na forum,czuj się jak u siebie |
_________________ "Przebaczenie jest dwukierunkową drogą, bo ilekroć przebaczamy komuś, przebaczamy również samemu sobie."
http://www.blok.rzsa.pl/ |
|
|
|
 |
azull
Administrator Moderator

|
Wysłany: Śro Kwi 03, 2013 08:32
|
|
|
aniawalia,
Witaj na forum. Mam nadzieję, że żałować przybycia tu nie będziesz.
Pozdrawiam Azull Alkoholik w skrócie AA |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
___________________________________________________ |
|
|
|
 |
dora
Moderator

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 26 Mar 2010 Posty: 4423
|
Wysłany: Śro Kwi 03, 2013 10:01
|
|
|
Witaj Aniu!!
Rozgosc sie, zajzyj do naszej forumowej biblioteczki, tam jest masa materialu odnosnie wspoluzaleznienia i nie tylko. |
_________________ ...''Pomimo łez wciąż można biec, ale trzeba tego bardzo chcieć....''
 |
|
|
|
 |
Halinka
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy Wiek: 71 Dołączyła: 25 Mar 2010 Posty: 4469 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: Śro Kwi 03, 2013 10:08
|
|
|
Witaj Aniu
Pierwsze koty za płoty, napisz więcej o sobie, z czym sobie nie radzisz, podzielimy się swoimi doświadczeniami i będzie łatwiej.
Halinka, alkoholiczka i żona alkoholika. |
_________________ Halinka
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM
 |
|
|
|
 |
aniawalia
|
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 16:48
|
|
|
Niedawno rozpoczęłam "terapię" dla DDA prowadzoną przez skype i jestem teraz w procesie... Dzieje sie teraz we mnie i wokół mnie bardzo wiele. W zasadzie co i rusz odkrywam coś nowego z czym sobię nie radzę.Ale fantastycznie czuje się z tym że są to już poszczególne rzeczy a nie jedna wielka katastrofa i bezkształtna masa nieszczęścia.Po prostu traktuje je jako problemy do rozwiązania i podchodzę do nich zadaniowo.Na dzień dzisiejszy największą trudność przeżywam w kontaktach z drugim człowiekiem. W związku z tym że w moim rodzinnym domu nie wolno mi było nigdy pytać i wnikać w niczyje życie oduczyłam się zgłębiać drugiego człowieka interesować się nim i wierzyć mu. Ojciec alkoholik tworzył świat iluzji a matka współuzależniona zawsze kłamała i manipulowała.Dlatego dziś cieżko mi rozmawiać z ludzmi . Uczę się przyjmować ludzi takimi jakimi są -nie przetwarzać sobie tego co mówią na własną teorie. Uczę sie nie doszukiwać drugiego dna i nie skupiać na intencjach a na faktach. A przede wszystkim uczę się nie udawać i nie dbać o wywieranie na kimś wrażenia ale to baaardzo trudne nie myśleć o ocenianiu ,którego tak bardzo się boje.... |
|
|
|
 |
bacha
Basia
Pomogła: 13 razy Wiek: 65 Dołączyła: 24 Mar 2010 Posty: 3204 Skąd: W-m
|
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 21:00
|
|
|
aniawalia napisał/a: | Uczę się przyjmować ludzi takimi jakimi są -nie przetwarzać sobie tego co mówią na własną teorie. | Mnie zajęło to dosyć sporo czasu ! dzisiaj juz jest dobrze ,u mnie musiał nastąpić cały proces zmian zanim do tego doszłam,gdzieś tam w zakamarkach jeszcze zdarzało mi się to robić.Nie mniej jednak dzisiaj jesli cos takiego mi do głowy wpadnie to ja to widze i jak by automatycznie ten tok myslenia się wyłacza.
aniawalia napisał/a: | A przede wszystkim uczę się nie udawać i nie dbać o wywieranie na kimś wrażenia ale to baaardzo trudne nie myśleć o ocenianiu ,którego tak bardzo się boje.... | To piekne uczucie móc być soba ,bez udawania i tych innych cyrków.Jednak jesli chodzi o strach przed oceną to zgadzam się ,jest to bardzo trudne i nad tym jeszcze pracuje bardzo intensywnie,efekty sa,ale też i pracować musze.Myślę ze mam tak po trosze ze wszystkimi tymi starymi nawykami,strachami ,bojazniami i lękami .Tutaj musze ciągle nad tym pracowac,wystarczy chwila pewnosci siebie i juz mam zjazd w dół,znam te zjazdy z autopsji,zresztą nawet chyba kazdy taki zjazd jest opisany w moim temacie.Dlatego wiem iz nie moge pozwolic sobie na lenistwo i pracować cały czas nad soba.
Pozdrawiam cieplutko :) |
_________________ Basia
http://www.youtube.com/wa...ture=plpp_video |
|
|
|
 |
Mietek
Mietek

Pomógł: 23 razy Wiek: 75 Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 3734 Skąd: Grójec
|
Wysłany: Pon Kwi 08, 2013 20:22
|
|
|
Chociaż nieco spóźniony, witam Cię Aniu na forum.
Jestem alkoholikiem, współuzależnionym i DDD. Takie 3 w 1 . aniawalia napisał/a: | A przede wszystkim uczę się nie udawać i nie dbać o wywieranie na kimś wrażenia ale to baaardzo trudne nie myśleć o ocenianiu ,którego tak bardzo się boje.... |
Jak już Basia wyżej napisała, to bardzo dobre i piękne uczucie być sobą.
Nie musieć udawać, nie musieć grać, nie działać pod różnego rodzaju maskami.
Być naturalnym, ot co.
Pozdrawiam Cię serdecznie |
_________________ % mnie nie zabiły, to znak, że mam jeszcze coś do zrobienia |
|
|
|
 |
Halinka
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy Wiek: 71 Dołączyła: 25 Mar 2010 Posty: 4469 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 10:36
|
|
|
Aniu !
Dlaczego zniknęłaś ? |
_________________ Halinka
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM
 |
|
|
|
 |
|