|
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu. Dawniej niepije.net
|
Nareszcie cieszę się życiem ! |
Autor |
Wiadomość |
Franiu
Moderator

Pomógł: 8 razy Wiek: 73 Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 2768 Skąd: D.G.
|
Wysłany: Czw Mar 21, 2013 16:41
|
|
|
Julka napisał/a: | jeszcze niedawno bałam się Alanonek, a dzisiaj mam właśnie taką sponsorkę.
Cieszę się bardzo, że przełamałam kolejny schemat mojego myślenia.
|
Nic nie dzieje się bez przyczyny,to nie przypadek,tak miało być,czasami szukamy daleko a to czego jest tak blisko.Ja bardzo lubię Alanonki gdyż moja Gosia również nią jest,bardzo często bywam na mityngach otwartych i bardzo dużo biorę.Gratuluję pracy na programie jest on jednym z czynnikow zdrowienia. |
_________________ "Przebaczenie jest dwukierunkową drogą, bo ilekroć przebaczamy komuś, przebaczamy również samemu sobie."
http://www.blok.rzsa.pl/ |
|
|
|
 |
jacek78
gadzet

Pomógł: 14 razy Wiek: 47 Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 4449 Skąd: Skawina
|
Wysłany: Czw Mar 21, 2013 17:28
|
|
|
Julka napisał/a: | Biorę udział w warsztatach radzenia sobie ze złością i przemocą, gdzie oprócz mnie są trzy współuzależnione |
Też kiedyś brałem i nie żałuje.Moje zachowanie zmieniło się o 300 stopni Już te 60 zostawiam, bo nie zawsze sobie radzę ale w 90% tak Jakby wtedy ktoś powiedział, że Ja stosowałem przemoc albo użył słowa, że jestem przemocowcem, to bym mu w buzie dał odrazu.Teraz tak bym nie zrobił
Była to dla mnie niesamowita uczta duchowa, przypieczętowana zgodą na sponsorowanie mi.
Julka napisał/a: | cieszę się bardzo, że przełamałam kolejny schemat mojego myślenia. |
To Ja sie cieszę razem z Tobą
pozdrówka |
_________________ Jacek AA
"Wszyscy wiedzą,że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on to właśnie robi"
Albert Einstein |
|
|
|
 |
Halinka
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy Wiek: 71 Dołączyła: 25 Mar 2010 Posty: 4469 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: Czw Mar 21, 2013 19:49
|
|
|
Kto intensywnie szuka ten zawsze znajdzie.
Sponsorka -alalonka, to może być ciekawe doświadczenie, przyznam szczerze, że dla mnie zaskakujące. |
_________________ Halinka
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM
 |
|
|
|
 |
bacha
Basia
Pomogła: 13 razy Wiek: 65 Dołączyła: 24 Mar 2010 Posty: 3204 Skąd: W-m
|
Wysłany: Czw Mar 21, 2013 20:12
|
|
|
Cytat: | Sponsorka -alalonka, to może być ciekawe doświadczenie, przyznam szczerze, że dla mnie zaskakujące. | ja też miałam taki zamysł,chciałam aby moja sponsorka (czy sponsorem) był ktos z AA ,ale mi powiedziano ze lepiej nie
Mnie się wydaje ze to całkiem dobry pomysł i juz zaczynam załowac ze zaniechałam .
Julko ,a AL-Anonki nie gryza,ja bynajmniej nikogo nie ugryzłam .
Ciesze się ze znalazłas co szukałas |
_________________ Basia
http://www.youtube.com/wa...ture=plpp_video |
|
|
|
 |
Julka
julka
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 15 Gru 2012 Posty: 74 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 10:01
|
|
|
Halinka napisał/a: | Sponsorka -alalonka, to może być ciekawe doświadczenie, przyznam szczerze, że dla mnie zaskakujące. |
Tak Halinko, to jest bardzo ciekawe i fajne doświadczenie dla mnie.
Mamy podobny system naszych wartości, a to jest najważniejsze dla mnie.
bacha napisał/a: | AL-Anonki nie gryza,ja bynajmniej nikogo nie ugryzłam . |
Basiu, Ty też przyczyniłaś się do podjęcia mojej decyzji, dziękuję.
Franiu napisał/a: | Nic nie dzieje się bez przyczyny,to nie przypadek,tak miało być |
Franiu, i ja wierzę w to, że to nie przypadek - "przypadek" to drugie imię mojego Boga.
Zastanawiam się, dlaczego tak rzadko używa się słowa "Bóg" czy zamiennie "Siła Wyższa"
W programie 12 Kroków czy 12 Stopni - to słowo użyte jest aż 5 razy !
W moim zdrowieniu, to słowo jest kluczem.
Dziękuję wszystkim za wasze wpisy i pozdrawiam ciepło ! |
_________________ Wszystko płynie i wszystko ma swój czas... |
|
|
|
 |
dora
Moderator

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 26 Mar 2010 Posty: 4423
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 10:56
|
|
|
A ja mysle, ze to dobry pomysl na taki mieszany sponsoring, bo praca nad krokami czy stopniami to swoje a takie luzne rozmowy poza programem moga dac wiecej Dlatego, ze dadza Tobie nowe byc moze, spojzenie na Twoj problem, oczami Twoich bliskich.Moga pokazac to co dla Ciebie bylo mniej wazne lub wogole ich nie bralas pod uwage,bo byc moze skupilas swoja sile na trzezwieniu
Ja jestem za takim polaczeniem sil To jest mniej wiecej tak jak na forum, ze kazdy moze wziasc dla siebie to co chce i od kogo chce niezaleznie do jakiej grupy nalezy
dobrze, ze jestes |
_________________ ...''Pomimo łez wciąż można biec, ale trzeba tego bardzo chcieć....''
 |
|
|
|
 |
Julka
julka
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 11:19
|
|
|
dora napisał/a: | To jest mniej wiecej tak jak na forum, ze kazdy moze wziasc dla siebie to co chce i od kogo chce niezaleznie do jakiej grupy nalezy |
Dzięki Dorcia, też tak myślę - Twoje i Basi spostrzeżenia ubogacają mnie i cieszy mnie to.
Pozdrawiam ciepło |
|
|
|
 |
Franiu
Moderator

Pomógł: 8 razy Wiek: 73 Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 2768 Skąd: D.G.
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 12:25
|
|
|
Julka napisał/a: |
Zastanawiam się, dlaczego tak rzadko używa się słowa "Bóg" czy zamiennie "Siła Wyższa"
W programie 12 Kroków czy 12 Stopni - to słowo użyte jest aż 5 razy !
W moim zdrowieniu, to słowo jest kluczem |
Proponuję przeczytać w WK AA rozdział :"MY NIEWIERZĄCY" mam nadzieję ze to rozwiążę Twoje wątpliwości.Milej i owocnej lektury życzę.Nie należy mylić wiary z duchowością,AA nie jest związane z religią itd.
pozdrawiam. |
_________________ "Przebaczenie jest dwukierunkową drogą, bo ilekroć przebaczamy komuś, przebaczamy również samemu sobie."
http://www.blok.rzsa.pl/ |
|
|
|
 |
jacek78
gadzet

Pomógł: 14 razy Wiek: 47 Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 4449 Skąd: Skawina
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 15:43
|
|
|
dora napisał/a: | A ja mysle, ze to dobry pomysl na taki mieszany sponsoring, bo praca nad krokami czy stopniami to swo |
Ja znowu jestem innego zdania i też troszke zaskoczenie mnie wzieło jak Halinke.Praca nad krokami jest według mnie z drugim alkoholikiem, bo chyba al-anonka tego programu nie przerabia Jedynie chyba słyszy tylko, gdy jest na otwartych mitingach. dora napisał/a: | a takie luzne rozmowy poza programem moga dac wiecej |
To już jest co innego dora napisał/a: | To jest mniej wiecej tak jak na forum, ze kazdy moze wziasc dla siebie to co chce i od kogo chce niezaleznie do jakiej grupy nalezy |
Zgodziłbym sie z tym ale porównałbym to bardziej do mitingów.Że każdy może wziąść coś dla siebie. Czy to zamknięty czy otwarty miting Julka napisał/a: | Zastanawiam się, dlaczego tak rzadko używa się słowa "Bóg" czy zamiennie "Siła Wyższa" |
Też na początku sie zastanawiałem ale później już doszedłem dlaczego.Każdy może to rozumieć jak chce.Dla mnie jest to wspólnota AA albo drugi alkoholik.
Na miting może przyjść ateista,wierzący czy nie wierzący, więc dla każdego Bóg oznacza co innego.
pozdrówka |
_________________ Jacek AA
"Wszyscy wiedzą,że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on to właśnie robi"
Albert Einstein |
|
|
|
 |
Julka
julka
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 15:48
|
|
|
Franiu napisał/a: | Nie należy mylić wiary z duchowością,AA nie jest związane z religią itd.
|
Franiu, trochę mi smutno, że aż tak zareagowałeś na mój wpis i własnie tego nie umiem zrozumieć...
W moich dotychczasowych wpisach nawet raz nie określiłam się w jakiego Boga wierzę ani jaką religię
wyznaję czy nie wyznaję wcale. Pisałam tylko o Bogu kochającym i Jego bezwarunkowej miłości...
Wiem doskonale, że AA nie jest związane z żadną religią, znam te zasady i cieszę się z tego.
Wielka Księga AA, z którą się nie rozstaję, mówi w cytowanym przez Ciebie rozdziale m.in. tak:
..."Wydaliśmy zatem książkę, która zawiera zarówno treści natury moralnej, jak i duchowej.
Oznacza to, że będziemy również mówili o Bogu... Jest to temat, którego nasz przyjaciel unikał zręcznie
lub całkowicie ignorował"...
Znasz zapewne również Rozdział XI WK "WIZJA DLA CIEBIE', gdzie końcowa jego część jest czytana chyba na
wszystkich mitingach AA na świecie - ..."Oddaj się Bogu, takiemu jak Go sam pojmujesz... Bacz na to, aby twoja
więż z Bogiem była właściwa, a tobie i wielu, wielu innym przydarzą się wielkie rzeczy. Dla nas jest to wielka prawda. Niech cię Bóg błogosławi i prowadzi. Zatem - do zobaczenia"...
Franiu, ciekawi mnie czy pracując nad Krokiem 3, 5, 6, 7 i 11-tym, da się w nich pominąć rolę Boga, jakkolwiek
Go pojmujemy czy nie pojmujemy?
Dla mnie oznacza to usunięcie siebie z centrum wszechświata i postawienie w to miejsce BOGA, jakkolwiek
Go nie pojmuję, bo nie da się Go pojąć żadnym rozumem ludzkim... |
|
|
|
 |
bacha
Basia
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 16:13
|
|
|
jacek78 napisał/a: | .Praca nad krokami jest według mnie z drugim alkoholikiem, bo chyba al-anonka tego programu nie przerabia | No wiesz Jacku,to co napisałeś to raczej indywidualna sprawa kazdego z nas,jak na wszystko patrzymy innymi oczyma.Jednak ze patrzymy w tym samym kierunku,w kierunku zdrowienia i AL-Anonki tez pracuja na 12 krokach i 12 tradycjach,nie różnia sie zbytnio od siebie,a sens maja taki sam.Mnie się wydaje ze wybór jest mój z kim łatwiej mi bedzie pracować.Z mojej perspektywy,przyznam szczerze iz łatwiej było by mi pracować a kimś z AA.Tak mysle.
Cytat: | Dzięki Dorcia, też tak myślę - Twoje i Basi spostrzeżenia ubogacają mnie i cieszy mnie to. | Ja osobiście wiem jak to wyglada od strony współuzaleznienia,natomiast dla mnie aby móc pracować owocnie nad soba ! JA potrzebuję wiedziec to równiez od tej drugiej strony,od strony uzaleznienia.Dla mnie ta współpraca,współgranie jest bardzo wazna.Wiem z doswiadczenia iz skupiona na sobie,na współuzaleznieniu nie doprowadzi mnie do tad,dokad zmierzam.Moze odbiegłam nieco od tematu
Kurcze ! wróce jeszcze do tego pierwszego wpisu....myśle iz taki sponsoring to obopólna korzyść,dla sponsorującego równiez,bo uczymy sie przeciez do konca zycia i i tak wszystkiego nie posiadziemy,zawsze cos tam sie przeoczy,wspólna praca nad programem to moze byc bardzo ciekawe i owocne ,Taka jest moja mysl.Warto porozważać czasami .
Julka |
_________________ Basia
|
|
|
 |
dora
Moderator

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 26 Mar 2010 Posty: 4423
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 17:36
|
|
|
jacek78 napisał/a: | .Praca nad krokami jest według mnie z drugim alkoholikiem, bo chyba al-anonka tego programu nie przerabia Jedynie chyba słyszy tylko, gdy jest na otwartych mitingach. |
Zrozumialam z tego tak, ze jak by nie patrzec to my koalki znow jestesmy niedocenione przez alko Hmmm no bo ona tylko slyszy....dostala zezwolenie haha
I dlatego ja jestem za tym aby razem sie uczyc trzezwosci Sama przeszlam kilka terapii i nie jestem laikiem w tym temacie Jacku czasmi trzeba spojzec dalej niz wlasny czubek nosa |
_________________ ...''Pomimo łez wciąż można biec, ale trzeba tego bardzo chcieć....''
 |
|
|
|
 |
Halinka
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy Wiek: 71 Dołączyła: 25 Mar 2010 Posty: 4469 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 18:05
|
|
|
Cytat: | Zrozumialam z tego tak, ze jak by nie patrzec to my koalki znow jestesmy niedocenione przez alko |
Jeśli mogę się wtrącić to ja inaczej zrozumiałam Jacka i absolutnie nie zauważyłam jakiegokolwiek niedoceniania alalonek. Bardzo szanuję współuzależnione, bo znam wiele takich dziewczyn i są moimi wspaniałymi przyjaciółkami, wliczając Ciebie, Basię , Dancię i inne dziewczyny z forum.
dora napisał/a: | Hmmm no bo ona tylko slyszy |
I tutaj się zgodzę, że inna jest terapia dla alkoholika a inna dla współuzależnionego, mimo,że opierają się na podobnych założeniach.
W sponsorowaniu chodzi o zrozumienie i pokierowanie drugą osobą w celu przerobienia programu, więc wszystko zależy od dwóch zainteresowanych osób.
Tutaj już mniej istotne jest kim kto jest, ale jakie są wyniki tej pracy. bacha napisał/a: | ,przyznam szczerze iz łatwiej było by mi pracować a kimś z AA.Tak mysle. |
Mam dla Ciebie propozycję, poszukaj alkoholiczki i wtedy zobaczymy jak Wam pójdzie , a i Julcia napisze jak jej leci i wtedy sprawdzimy ten układ. |
_________________ Halinka
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM
 |
|
|
|
 |
bacha
Basia
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 18:56
|
|
|
dora napisał/a: | I dlatego ja jestem za tym aby razem sie uczyc trzezwosci | Ja to nawet powiem iz nie widzę na dzień dzisiejszy innej perspektyw "zdrowego zdrowienia" swojego bez takowej właśnie nauki.Bedąc w związku z uzaleznionym który jest trzeżwy i uczy sie trzeżwego zycia,mysle ze równiez musze sie nauczyć jego trzezwosci i co do tego nie mam watpliwosci.Uczyć się żyć własnym zyciem z Nim.W mojej sytuacji akurat to odpada,ale nigdy nie wiadomo co się w zyciu wydazyc moze.W koncu chyba lekko zwichrowałam temat.Jedno wiem iz tych dwóch grup nie mozna rozdzielac.Ja uczę się Ciebie na nowo,a Ty mnie ! tak to widze.
Halinka napisał/a: | Mam dla Ciebie propozycję, poszukaj alkoholiczki i wtedy zobaczymy jak Wam pójdzie , a i Julcia napisze jak jej leci i wtedy sprawdzimy ten układ. |
Ja Halinko to przemysle i sie rozejrze,u nas co prawda w moim rewirze jeszcze nie ma takiej współpracy ,ale to zaczyna się zmieniac i to nawet szybko.Widze wielkie zmiany w obydwu grupach,trzeba było przełamac lody i dalej je łamac.Wszystko zmierza w dobrym kierunku. |
_________________ Basia
|
|
|
 |
bacha
Basia
|
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 19:15
|
|
|
Cytat: | Zgodziłbym sie z tym ale porównałbym to bardziej do mitingów.Że każdy może wziąść coś dla siebie. Czy to zamknięty czy otwarty miting | Wydaje mi się ze ze akurat jesli chodzi o sponsoring w takim wydaniu o jakim tu mowa to też jest jak by nie patrzył takim otwartym mityngiem 2 osobowym tylko bardzo osobistym i bardzo rozszerzonym ,co pozwala i jednej i drugiej stronie czerpać.
W zasadzie na temat sponsoringu to takie moje przemyslenia własne,bo doswiadczenia w tej kwestii nie mam.
dora napisał/a: | Jacku czasmi trzeba spojzec dalej niz wlasny czubek nosa | trzeba spojrzec tez oczyma tej drugiej strony,wtedy wszystko bedzie lepiej współgrało,a przeciez o to chodzi równiez w zdrowieniu.Czasami trzeba pobyć trochę wyobrażnia w tej drugiej stronie.Tak to widze . |
_________________ Basia
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 6 |
|
|