To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.
Dawniej niepije.net

Opowiedz nam swoją historie - Czy dobrze robię...

jarox48 - Śro Sie 11, 2010 12:16

Witaj Mewciu <czesc>

mewa 73 napisał/a:
Straszna ze mnie egoistka.

Moj terapeuta uczyl mnie ze alkoholik na poczatku musi byc egoista.
Wydaje mi sie ze osoba uzalezniona od alkoholika tym bardziej powinna byc egoista.
PRZECIEZ TY WALCZYSZ O SWOJE............

Powodzenia <czesc> >cmok2>

dora - Śro Sie 11, 2010 21:47

Mewa

Uwazam, ze maz musi ponosic konsekwencje swojego picia :!:

Halinka - Czw Sie 12, 2010 20:50

Mewa!

Zrobiłaś malutki kroczek, ale pamiętaj o tym,że masz być konsekwentna.

mewa 73 - Czw Sie 12, 2010 21:43

Byliśmy oboje na terapii, nie wiem czego mam się teraz spodziewac po moim alko. Łapię się na tym , że zbytnio rozwodzę się nad nim i jego terapią a za mało myślę o sobie.
Dziś mam ciężki dzień, fizycznie wykończona jestem, więc i na przemyślenia głębsze nie mam dziś głowy. Pozdrawiam ;-)

Mietek - Czw Sie 12, 2010 22:17

mewa 73 napisał/a:
Łapię się na tym , że zbytnio rozwodzę się nad nim i jego terapią a za mało myślę o sobie.

Echhh, ze mną było tak samo. Zamiast skupić się na swoim swego czasu trzeźwieniu, bardziej myślałem o tym żeby moja ex przestała pić.
Typowy objaw współuzależnienia. Sytuacja się trochę zmieniła kiedy zajęty swoją terapią, pouczony przez dziewczyny z Al-anon, pozwoliłem jej na ponoszenie konsekwencji jej picia.
Ja jak dotąd trzeźwieję, ona niestety nie, skapitulowała 17 lat temu, wyszła z domu i dotychczas nie powróciła :-|
mewa 73 napisał/a:
nie wiem czego mam się teraz spodziewac po moim alko

Tego chyba nikt dziś nie wie. Czas dopiero pokaże co się w jego głowie przestawiło, lub przestawi. Możliwe też że nic :-|

bodziu - Pią Sie 13, 2010 13:07

mewa 73 napisał/a:
nie wiem czego mam się teraz spodziewac po moim alko. Łapię się na tym , że zbytnio rozwodzę się nad nim i jego terapią a za mało myślę o sobie.

Najlepiej jak byś oczekiwała bardziej od siebie niż od niego, ja przez długi czas popełniałem taki błąd (teraz też czasami) czekałem na działania innych a sam stałem w miejscu ...czasami to nawet chyba się cofałem, oczekiwałem od innych konsekwencji, rzetelności, zdecydowania . a sam "pławiłem " się w użalaniu i litowaniu się nad sobą.Teraz wiem że nikt i nic mi nie jest winien ale i ja też nie jestem nikomu nic winien ...każdy powinien zadbać o siebie sam a wtedy obie strony na tym skorzystają ...a poza tym jak mniej się angażuję w innych to mniej jest emocji i złości we mnie. Czasami jeszcze się wkręcę ale szybko odbija się to na moim stanie i wtedy się wycofuję.

pozdrawiam i pogody ducha życzę <czesc>

jarox48 - Pią Sie 13, 2010 18:10

Witaj Mewciu <czesc>

mewa 73 napisał/a:

Dziś mam ciężki dzień, fizycznie wykończona jestem,

Glowa do gory i wiecej usmiechu <smiech> .Zmeczenie napewno przejdzie.
Posluchaj jednak Bodzia i zacznij myslec wiecej o sobie.

Milego wekendu <tany>

Jarek alkoholik <czesc>

Mietek - Pią Sie 13, 2010 22:17

bodziu napisał/a:
Najlepiej jak byś oczekiwała bardziej od siebie niż od niego

Dokładnie, i tak zrobi co zechce i nie będziesz miała na to wpływu.
Kiedy piłem, ze mna było podobnie.
Książkę bym napisał o tym ile razy obiecywałem nie pić, ile razy obiecywałem być uczciwy, kochający, rozważny, odpowiedzialny....
A wystarczył jeden kieliszek, jedno piwo i wszystkie moje obiecanki brały w łeb.
Nie wspomnę ile razy mówiłem że kocham :shock:
Tylko co to za kochanie skoro butelczyna była ważniejsza :oops:
Ze strony swojej pijącej ex, też się z tym spotkałem.
Toteż potem bardziej skupiłem się nad swoją odbudową, a reszta przyszła razem z kolejnymi nowymi doświadczeniami, działaniami i coraz większym i szrszym poznawaniem problemu; uzależnienia i współuzależnienia.
Mewcia >cmok2>

mewa 73 - Sob Sie 14, 2010 21:27

Mietku miałeś rację, mój alko wytrzymał 'aż' jeden dzień po terapii w trzeźwości, dziś sobie poprawił.Tak się zastanawiam , czym rózni się sytuacja teraźniejsza od tej sprzed pójściem na terapię...ON i tak pije
1. Mam byc dla siebie ważna , moje potrzeby i dzieci
2. Konsekwentnośc wobec mojego alko...(to jest najtrudniejsze, bo najchętniej zignorowała bym jego picie, ale nic dobrego z tego nie wynikało jak do tej pory)
Podpowiedzcie co jeszcze...pozdrawiam, życze miłego wieczoru. :->

dora - Sob Sie 14, 2010 21:50

Przychodzi kobieta do lekarza i mówi: „Zrobię wszystko, żeby mąż przestał pić”. W odpowiedzi słyszy: „Potrzebne będzie leczenie – pani”. „Ale to mąż pije, dlaczego ja mam się leczyć?!” – oburza się pacjentka. Tymczasem leczenie ze współuzależnienia to jedyna droga ratunku.

W naszej forumowej bibliotece sa artykuly dotyczace nas wspouzaleznionych. Poczytaj co mozesz zrobic <czesc>

Mietek - Nie Sie 15, 2010 09:19

mewa 73 napisał/a:
czym rózni się sytuacja teraźniejsza od tej sprzed pójściem na terapię

Nie różni się niczym, i nie będzie różniła jeśli Ty sama nie odetniesz się od jego picia.
Moja ex tylko chyba dlatego pozostawiła dzieci i mnie że powiedziałem, i stanowczo egzekwowałem pewne zachowania w domu.
Dzieci wcale nie muszą patrzeć na pijaną matkę, więc nie ma alkoholu w domu. To czy pijesz czy nie mnie to już nie obchodzi, ważne żebym nie słyszał o kacu, bólach wątroby i innych bzdetach. Nie ma w domu pijaństwa, ja też chcę mieć jakiś komfort życia i trzeźwienia i parę innych warunków. I bardzo konsekwentnie to wszystko zacząłem realizować, raz nawet z pomocą policji. Niestety wtedy innego wyjścia nie widziałem, a że stało się, jak się stało? Trudno, skoro inni nie piją, mogę i ja.
Skoro ja mogę nie pić, możesz i ty. Skoro jednak nie chcesz, konsekwencje swojego picia ponoś sama. Ja już ich mam dość :!: .
Pogody Ducha Mewo ;-)

Halinka - Nie Sie 15, 2010 18:05

Mewa!

Wychodzenie ze współuzależnienia trwa często dłużej niż z alkoholu.
To działa na tej samej zasadzie, dopóki nie zrozumiesz,że jesteś bezsilna wobec alkoholika, dopóty będziesz się miotać, dlatego tak ważna jest terapia, która pozwala w stosunkowo szybkim tempie poznać mechanizmy choroby i sposoby wychodzenia .
Najważniejsze jest to,że to Ty musisz zrozumieć,że nic nie możesz zrobić za alkoholika, masz zmieniać tylko siebie , a jego zostawić w spokoju.
To tz.twarda miłość, trudne to,ale wykonalne, możesz poczytać,dziewczyny przez to przechodziły.
Tak jak alkoholik w pierwszym okresie abstynencji powinien być "egoistą", tak samo dzieje się z koalko.
Powolutku wszystkiego się nauczysz, nie miej tylko żadnych oczekiwań w stosunku do swojego alko, wtedy i rozczarowanie będzie mniejsze.
Może się zdarzyć i tak,że i on zaskoczy, ale nigdy nie wiadomo.

mewa 73 - Wto Sie 17, 2010 20:57

Bezsilnośc to jest to co czuję, ale wcale nie jest mi z tym dobrze, czuję , że zaraz wybuchnę ...ze złości , z braku nadziei na normalnośc. Zdałam sobie sprawę że będąc konsekwentną , to włożyłam przysłowiowy kij w mrowisko...Otworzyły mi się szeroko oczy !
Do tej pory po % mąż nie awanturował się, szedł spac, a teraz z braku pieniędzy nie może wypic tyle ile chciał by i słyszę pod swoim adresem słowa które nie są dla mnie przyjemne.
Ponad to , teściowa okazała się kolejnym manipulantem, daje po kryjomu pieniądze męzowi na alkohol wiedząc , że on się leczy...no i co ja mam z wiatrakami walczyc?
Myślę o separacji albo rozwodzie...muszę się wyciszyc i uspokoic ...

bacha - Wto Sie 17, 2010 21:05

Halinka napisał/a:
Najważniejsze jest to,że to Ty musisz zrozumieć,że nic nie możesz zrobić za alkoholika, masz zmieniać tylko siebie , a jego zostawić w spokoju.
To tz.twarda miłość, trudne to,ale wykonalne, możesz poczytać,dziewczyny przez to przechodziły.
Halinka ma racje Mewo,ja przez tp przechodziłam i przechodze dalej,u mnie trwa to prawie rok,ponad pół roku terapii i spotkan w AL-Anon.Teraz jest mi dużo ,duzo lepiej ,lzej no i najwazniejsze mimo wszystko szcześliwa.
Halinka napisał/a:
Powolutku wszystkiego się nauczysz, nie miej tylko żadnych oczekiwań w stosunku do swojego alko, wtedy i rozczarowanie będzie mniejsze.
cierpliwości i siły potrzeba Ci dużo,czego Ci z całego serca zycze .Walcz o siebie gdyz na własnej skórze mimo wszystko wiem ze warto.
kajadda - Wto Sie 17, 2010 21:10

mewa 73 napisał/a:
Ponad to , teściowa okazała się kolejnym manipulantem, daje po kryjomu pieniądze męzowi na alkohol wiedząc , że on się leczy...no i co ja mam z wiatrakami walczyc?
... wiesz co jak on się leczy skoro pije? może miał zamiar? Ale jak myślisz ze będzie spokój tylko z tego powodu że dasz mu pieniądze bo teraz ich nie ma to się mylisz...znajdzie je u mamusi jak widać, potem u kolegów, zwinie coś z domu... zawsze znajdzie... a leczył się będzie wtedy jak on będzie chciał a nie Ty. Ty się lecz 8-)